top of page
head-650878_1920.jpg

Fascia

Fascia is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het is direct onder onze huid aanwezig maar tevens omhult fascia onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Dit noemen we een fasciaal netwerk. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

Het fascia netwerk kun je het beste vergelijken met een sinaasappel als je een partje van een sinaasappel doorsnijd, zie je binnenin een structuur van verschillende vliesjes/velletjes met ruimtes en vocht/sap van de vrucht zelf. Zo zit het fascia netwerk ook in elkaar!

Spa-massage

Ontstaan van beperkingen

Beperkingen onder andere door fysieke oorzaken (bijvoorbeeld trauma, verkeerde belasting of operaties) of door chemische oorzaken (bijvoorbeeld voedingsstoornissen of hormonale invloeden).

Er ontstaan verhardingen in (spier)weefsels; triggerpoints. 

Onverwerkte emoties kunnen zich daarbij ook vastzetten in het bindweefsel. We spreken dan over emotionele triggers. 

Het weefsel verdikt zich daar (verklevingen), waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascie vormt als het ware een harnas om de spier waardoor deze niet meer vrij kan bewegen.

Verklevingen kunnen ontstaan door trauma of ontstekingen waardoor de fascielagen niet meer langs elkaar glijden. Op het omliggende weefsel wordt dan een grote trekkracht uitgeoefend die zelfs zo sterk kan worden dat de patiënt zich niet meer kan ontspannen.

Niet zelden zijn triggerpoints op een plaats ontstaan een eindje vandaan de plaats waar je pijn ervaart. Ook wel uitstralingspijn genoemd.
Beperkingen van de fascia kunnen pijnlijk zijn en veel stijfheidsklachten geven. Deze beperkingen zijn zeer goed te behandelen.

met Triggerpoint Therapie.

bottom of page