top of page

Lichaamsgerichte Therapie; wat is dat nu eigenlijk?

Het is een verzamelnaam voor diverse methoden die worden ingezet om lichaam en geest te helpen met herstel na langdurige stress, bij chronische pijnklachten of blessures en ziekte. 

Je lichaam en je geest zijn twee elementen die nauw samenwerken. Ze beïnvloeden elkaar. Pijn heeft invloed op je mentale gezondheid en dus ook op je stemming en gedachten.

Omgekeerd komt het voor dat je gedachten of overtuigingen zorgen voor (over-)spanning in je lichaam en daar pijnklachten ontstaan. 

Op plaatsen waar veel (over-) spanning is in spier- en bindweesfel is altijd een hogere trekkracht richting omliggende organen, vliezen en gewrichten. Dit resulteert in klachten die variëren van hoofdpijn, spijsverteringsproblemen als rugpijn en beperkte bewegelijkheid van een schouder.

Met manuele behandelvormen, zoals Fascie (bindweefsel) Therapie en Triggerpoint Therapie, is het mogelijk om spier- en bindweefsel te ontspannen.

Daarbij werkt het bevorderend om je bewust te worden van wat er gebeurt in je lichaam en hoe je daarop kunt reageren.  Het leren kijken naar je eigen gevoelens, je gedachten en je gedrag maakt onderdeel uit van de behandeling. Hoe meer inzicht, hoe vlotter herstel mogelijk is. 

Vervolgens krijg je tips om de stress zelf op te vangen of om je lichaam te ondersteunen.

 

De zachte behandelvormen en begeleidingstechnieken zijn ook in te zetten bij kinderen! Per individuele situatie en persoon stellen we samen een passend plan van aanpak op. Lees meer bij kinderen.  

Zie hier bij welke klachten behandeling mogelijk is!

background-651766_1280.jpg

Klachten

Chronische pijnklachten

Klachten toegeschreven aan artrose, hernia’s, stenose, slijmbeursontstekingen, peesontstekingen, carpaal tunnel syndroom, ischias, beknelde zenuw, hielspoor, whiplash, frozen shoulder, migraine, RSI enzovoorts worden vaak veroorzaakt door zogenaamde triggerpoints / te hoge spierspanning van het spier- en bindweefsel. 

Pijnklachten in de rug, nek, hoofd, gezicht, kaak,  bil, borst, bil, heup, been, knie, voet kunnen hier ook allen uit voortkomen.

Emotionele disbalans

Stemmingswisselingen, neerslachtigheid, burn-out, rouw- verliessituaties, woede en wrok, opvliegendheid, angsten, vermoeidheid, onzekerheid.

bottom of page